Zorgplicht banken – de Tinder Swindler

| NL Law

| Leestijd: 3 minuten
zorgplicht banken

Het verhaal van de Tinder Swindler is veel besproken in de media. Dat het gedrag van de Tinder Swindler ook de nodige juridische gevolgen heeft, spreekt voor zich. Een Zweeds slachtoffer is bij de Nederlandse rechter een procedure gestart. Niet tegen de Tinder Swindler zelf, maar tegen de ING bank.

Banken en Tinder Swindler?  

Het verhaal van de Tinder Swindler is vrij bekend. Via de datingapp Tinder ontmoette Shimon Yehuda Hauyt diverse vrouwen. Hij deed zich voor als multimiljonair en wist – met geld van anderen – het vertrouwen te winnen. Als dat gebeurd was, liet hij de vrouwen diverse geldbedragen aan hem over maken. Alleen niet op zijn eigen rekening, dat zou te gevaarlijk zijn.

Zorgplicht ING Bank – Tinder Swindler

Een van de slachtoffers, een Zweedse vrouw, werd gevraagd om geld over te boeken op een rekening bij de ING Bank. Dit deed ze, omdat ze ervan uitging dat dit bij de Tinder Swindler terecht zou komen. De rekening stond op naam van een Nederlandse vrouw, die zelf ook slachtoffer was van de Tinder Swindler. De betaling werd verricht in november 2018. In 2021 besloot de Zweedse vrouw een procedure te starten tegen de ING Bank. De Zweedse vrouw vond dat de ING Bank haar zorgplicht had geschonden.

De zorgplicht van banken

De Zweedse vrouw deed een beroep op een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. In de zaak Safe Haven, zei de Hoge Raad dat banken ook een zorgplicht hebben voor derden. De bank moet mensen die niet zelf bij de bank bankieren ook beschermen. Dit omdat banken een centrale rol spelen in het economische verkeer. Als een bank serieuze aanwijzingen heeft dat er iets niet klopt, dan moet de bank actie ondernemen. Banken hebben de plicht om ervoor te zorgen dat hun dienstverlening geen illegale praktijken mogelijk maakt. Zoals wel vaker in het recht, moeten alle omstandigheden worden bekeken.

In elk geval moet bij de bank genoeg bekend zijn over wat er aan de hand is. De bank is dus niet zomaar aansprakelijk. Ook is het niet zo dat de bank verplicht is elke geldbeweging te onderzoeken. Pas als de bank weet of bijna zeker weet dat iets niet klopt, moet zij meer actie ondernemen. Er moet bij de bank dus een duidelijk gevoel zijn dat iets geks aan de hand is.

Bescherming door zorgplicht bank?

De rechtbank boog zich over de vraag of de ING Bank de Zweedse vrouw had moeten beschermen. Het moment van het verrichten van de betaling in 2018 was daarbij van belang. De vraag die beantwoord moest worden, was of de bank genoeg informatie had om alarmbellen te horen. Van belang was volgens de Zweedse vrouw dat de ING Bank toen al wist dat er abnormale betalingen verliepen via de rekening van de Nederlandse vrouw.

De ING Bank had de gegevens van de Nederlandse vrouw opgenomen in het incidentenregister. Dit gebeurde om de Nederlandse vrouw te beschermen. De ING Bank wist in november 2018 niet dat de rekening van de Nederlandse vrouw ook werd gebruikt om de Tinder Swindler te helpen.

Omdat de ING Bank in november 2018 niet wist dat derden – zoals de Zweedse vrouw – gevaar liepen, rustte op de ING Bank geen plicht om derden te beschermen. Zij hoefde geen aanvullende actie te ondernemen om aan haar zorgplicht te voldoen. De ING Bank had op dat moment  enkel een zorgplicht ten opzichte van de Nederlandse vrouw en heeft aan haar verplichtingen voldaan. De Zweedse vrouw werd in het ongelijk gesteld, de bank hoefde haar niet te beschermen omdat er niet genoeg signalen waren waar de bank op moest reageren.

Zorgplicht bank ook voor u?

Oplichting via datingapps is niets nieuws. Het gebeurt steeds vaker en op slimme manieren, het kan de beste overkomen. Helaas vinden ook oplichters steeds weer nieuwe manieren om mensen erin te luizen. Het geld terugkrijgen via de oplichter zelf is vaak onmogelijk. Een betrokken bank aanspreken kan in bepaalde gevallen een goed plan zijn.

Bent u slachtoffer van oplichting? Neem dan contact op met onze advocaten om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Ook indien uw bank vragen stelt aan u over transacties via uw rekening, kunnen onze specialisten u adviseren. Wij beschikken over de juiste expertise om u hierin bij te staan.

 

 

 

Beoordeel bericht
0 / 5

Your page rank:

Article Contact Form (Short Form)

Kunnen wij helpen?

Privacy *